Sladkorna bolezen ima več tipov

Veste, kako zdraviti sladkorno bolezen oziroma zakaj je to tako zelo pomembno? Pridobite več informacij o sladkorni bolezni še danes, saj gre za bolezen, ki prizadene vse več ljudi, ne glede na starost.

Sladkorno bolezen povzroči presnovna motnja glukoze, značilno za to bolezen pa je, da se pojavi kronično povišana vrednost glukoze v krvi. Sama glukoza je sicer zelo pomembna za naše celice tkiv in organov, za možgane itd., saj jim zagotavlja energijo, ki jo potrebujejo. Vsak glukoza, ki jo zaužijemo, se ustavi v črevesju, od koder gre v krvni obtok in povzroči, da se vrednost glukoze v krvi poveča. To da inzulinu v trebušni votlini znak, da se lahko začne sproščati, prevzame glukozo in jo prenese v celice, ki jo potrebujejo za svoje delovanje. Ta proces pri zdravem človeku poteka sam od sebe in tako se uravnava nivo glukoze v krvi. Če pa inzulin ne opravlja dobro svojega dela in glukoza ne pride v celice, ampak ostaja v krvi, pa pride do sladkorne bolezni. Ločimo tri tipe sladkorne bolezni, glede na vzrok pomanjkanja inzulina: sladkorna bolezen tipa 1, ki nastane zaradi uničenih beta celic v trebušni slinavki in zato se inzulin ne more proizvajati. Sladkorna bolezen tipa 2 se pojavi kot posledica manjše odzivnosti tkiv na inzulin. V tem primeru je inzulina v telesu dovolj, a ga celice ne sprejmejo ali se nanj ne odzivajo. Obstaja pa še gestacijska oblika te bolezni in se pojavi v nosečnosti ter po porodu običajno izzveni.

sladkorna bolezen

Kakšna je vaša raven sladkorja v krvi?

Simptomi se razlikujejo glede na tip bolezni. Najpogosteje je prisoten povečan občutek žeje, večja lakota, pojavijo se lahko glavoboli, izgubite lahko težo, ste bolj razdražljivi in utrujeni, pogosto morate odvajati vodo, rane se vam počasneje celijo, lahko tudi vidite bolj megleno. Zakaj pride do te bolezni ni enotnega odgovora, vsekakor pa obstajajo dejavniki, ki povečujejo možnost zanjo.