Akumulator; ključna naprava vašega avtomobila

Akumulator ali z drugim imenom tudi baterija za avto je ključna naprava v vašem avtomobilu, ki omogoča njegov zagon. Vsi lastniki osebnih avtomobilov smo se verjetno že kdaj srečali z zelo pogosto težavo – praznim akumulatorjem. Ta se lahko izprazne zaradi slabše zmogljivosti baterije, nenadnih temperaturnih sprememb, lahko pa je prazen akumulator posledica naše napake. Zato je še toliko bolj pomembno, da je ta pomembna baterija za avto pravilno vzdrževana. Ob nepravilnem delovanju se lahko odločite bodisi za popravilo ali pa obnovo akumulatorja. Katero možnost boste izbrali pa je seveda odvisno od njegovega stanja, starosti in okvare.

akumulator

Da bo delovanje akumulatorja brezhibno

Če baterija za avto ne deluje, smo lahko prepričani, da avta ne bomo premaknili nikamor. Ta napravica je namreč odgovorna za start in pa seveda za delovanje vseh elektronskih komponent v vozilu. Da se vam ne bo potrebno soočiti z neprijetno situacijo, ko avtomobila ne morete vžgati, vam priporočamo menjavo avtomobilskega akumulatorja takoj, ko zaznate da slednji izgublja na moči.

Akumulator starejši od štirih let ali več pa je tudi veliko bolj podvržen odpovedi zaradi večjih sprememb temperature. Če ste lastnik starejšega akumulatorja ga je priporočljivo zamenjati. Predvsem je to priporočljivo pred nastopom jesenskih in zimskih mesecev, ko je poraba električne energije, zaradi ogrevanja vozila, večja. Na slabše delovanje baterije akumulatorja pa še dodatno vplivata mraz in vlaga.

V različnih avtocentrih po Sloveniji lahko opravite tudi test akumulatorja. S pomočjo tehnološko sodobnih diagnostičnih naprav bodo preverili, ali je njegovo delovanje še vedno dovolj zmogljivo. V kolikor je vaš stari akumulator dosegel zavidljivo starost in je počasi smiselno da roma v staro šaro, potem se odločite za nakup novega. V spletni trgovini z avtodeli Silux boste našli za vaš avto primerne akumulatorje po ugodnih cenah. Pri starem pa ne pozabite na odgovorno ravnanje do okolja – baterijo je namreč potrebno ustrezno reciklirati.