Toplotna črpalka – učinkovita in okolju prijazna rešitev za ogrevanje

Pri nakupu toplotne črpalke je ključno upoštevati več dejavnikov, saj cena ni edini pomemben faktor. Toplotna črpalka ima tudi veliko drugih aspektov, katerim je treba nameniti pozornost, saj lahko le tako dosežemo želene prihranke. Izbira pravilne moči toplotne črpalke je ključna za njeno učinkovitost. Premajhna moč lahko povzroči neučinkovito delovanje, še posebej v hladnih zimskih dneh, medtem ko prevelika moč poveča stroške delovanja, kar zmanjša pričakovane prihranke. Zato se pri nakupu toplotne črpalke posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo pomagali izbrati pravo moč glede na specifične potrebe vašega objekta.

Prilagajanje moči glede na pogoje

Moč toplotne črpalke je odvisna od več dejavnikov, vključno z velikostjo ogrevanega prostora, izolacijo, vrsto ogrevanja (sanitarna voda, ogrevanje prostorov), in vrsto ogrevalnega sistema (talno, radiatorsko gretje). To je še posebej pomembno, če imate starejše radiatorje, ki zahtevajo visoko temperaturo vode. V takih primerih bo potrebna visokotemperaturna toplotna črpalka za učinkovito delovanje.

Delovanje toplotne črpalke pri radiatorskem ogrevanju

Toplotna črpalka se lahko uporablja tudi pri radiatorskem ogrevanju, vendar je treba upoštevati, da so toplotne črpalke najbolj učinkovite pri nizkotemperaturnih sistemih ogrevanja. Zato je talno ogrevanje najpogostejša in najbolj priljubljena izbira. Radiatorsko ogrevanje zahteva visokotemperaturno toplotno črpalko, ki lahko doseže tudi do 80 °C. Možna je tudi kombinacija talnega in radiatorskega ogrevanja, ki se uporablja predvsem v delno obnovljenih objektih.

Pravilna postavitev zunanje enote

Postavitev zunanje enote toplotne črpalke je ključnega pomena. Enoto je treba namestiti na stran hiše, kjer ni spalnih prostorov, usmeriti pa tako, da oddaja zvok v prostor, ki ga dobro absorbira, na primer proti gozdu ali živi meji. Pomembno je, da enota ne oddaja zvoka proti oviram, kot je betonska ograja, saj se lahko zvok od nje odbija. Prav tako je treba enoto postaviti dovolj daleč od sosednjega objekta, idealno pa je, da je v brezvetrnem prostoru. Pri postavitvi je nujno upoštevati priporočila proizvajalcev in strokovnjakov za pravilno delovanje.

Vgradnja električnih grelcev pri ustrezno dimenzionirani toplotni črpalki običajno ni potrebna. V nekaterih primerih so električni grelniki vgrajeni zaradi napačnih izračunov ponudnikov. Če ima izbrana toplotna črpalka kljub temu vgrajene električne grelce, je pomembno zagotoviti, da se ne vklopijo nekontrolirano.