Kapljično namakanje rešuje vaše rastline pred izsušitvijo

Kapljično namakanje pomeni, da se rastline namakajo postopoma, počasi, po kapljicah, kar je najboljše, ker imajo ves čas vlago. To je zelo pomembno še posebej v sušnih in vročih dneh, ko sonce čisto izsuši zemljo. Zato lahko rastline ovenijo in tudi propadejo. Za rastline je kapljično namakanje vrta življenjskega pomena. Če boste šli na dopust, bodo morale rastline imeti stalno vodo, kar vam zagotavlja postopno namakanje ponoči. Nujno je potrebno nastaviti periodično namakanje v času, ko je dna najhladnejšim da voda ne ubije rastlin, ker lahko pride do prevelike temperaturne razlike med vodo in vročim soncem.

kapljično namakanje

Takrat lahko kapljično namakanje ubije rastline. Vendar pa obstaja rešitev, če tovrstno namakanje izvedete nekaj centimetrov pod zemljo. Takrat bo voda hladna in ne bo uničevala rastlin, kar je super rešitev. Druga prednost, d so cevi pod zemljo pa je, da se ne vidijo in je estetika toliko boljša.

Kapljično namakanje so cevi, ki so dolge nekaj deset metrov ali več in imajo posebne luknjice, šobice, skozi katere počasi kaplja voda. Te šobice so posebne in morajo Mattie določen pritisk, ne prevelik in ne prejahane, da delujejo. To vse se naredi s celotnim kompletom namakanja, ki ga dobite v trgovini. Celotni sistem lahko postavite sami, ker je zelo preprost.

Kapljično namakanje je seveda lahko avtomatsko in vezano na uro ter tudi navzven na aplikacijo, ki izračunava, koliko je potrebno rastline namakati, da boso dobro delovale. To je najbolj zanesljivo, ker tudi vi sami ne veste, če bi ročno zalivali, koliko katera rastlina potrebuje vode v določeni fazi rasti. Vseveda je to odvisno še od vremena, vetra, sonca, padavin in stanja zemlje.

Ponekod je zmela ilovnata, drugod kisla, spet nekje peščena. Ni vseeno, katera zemlja je. Še najbolje je, če imate humus, ki ga lahko naredite sami ali pa kupite v trgovini. Okoli rastlin lahko položite tudi zastirke, da zemlja ne izhlapeva preveč.